Minėto prekybos tinklo komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad kiauliena – viena pirkėjų populiariausių ir mėgstamiausių mėsos rūšių, rašoma pranešime spaudai.
Iš vieno gabalėlio kumpio – keletas patiekalų
„Kiekvieną savaitę pirkėjams kassavaitiniame leidinyje suteikiame galimybę pasirūpinti būtiniausiais maisto produktais pigiau. Ne išimtis ir mėsa, kuri būna dažniausias mūsų pirkėjų pasirinkimas ruošiant įvairius patiekalus.
Ir ne veltui – juk iš jos lengvai bei nebrangiai galima pasigaminti daugybę sočių valgių, kurie tinka tiek vakarienei, tiek pusryčių ir pietų stalui.
Vos iš vieno kumpio gabalėlio be vargo galėsite iškepti ir kepsnį ir pasigaminti gardžius sumuštinius kitai dienai, taip išvengiant maisto švaistymo bei papildomų išlaidų.
Be to, vakuuminė pakuotė leidžia mėsą saugiai laikyti šaldytuve iki savaitės, o prireikus – užšaldyti, tad net ir pasikeitus planams, mėsą galėsite paruošti sėkmingai ir kitą dieną“, – pataria I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlomais receptais.
Orkaitėje keptas kiaulienos kumpis
Orkaitėje keptas kiaulienos kumpis – vienas universaliausių patiekalų. Ką tik iškeptas kumpis su garnyru puikiai tiks gardžiai ir sočiai vakarienei, o ataušęs – įvairiems sumuštiniams ir užkandžiams. Jam pagaminti reikės:
- 2 kg šviežio vakuumuoto kiaulienos kumpio be kaulo ir odos;
- 0,25 puodelio sviesto;
- 0,25 puodelio alyvuogių aliejaus;
- 7 skilt. susmulkintų česnako skiltelių;
- 1,5 v. š. druskos;
- 3 v. š. šviežio rozmarino;
- 1 a. š. pipirų;
- 0,5–1 kg smulkintų morkų, bulvių ir svogūnų.
Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Mažame dubenėlyje sumaišykite sviestą, aliejų, česnaką, rozmariną, druską ir pipirus, kol gausite vientisą mišinį. Kiaulienos kumpį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Du trečdalius gauto mišinio įtrinkite į mėsą padengdami viršų ir šonus.
Dėkite nugarinę į didelės kepimo formos dugną. Aplink sudėkite supjaustytas morkas, bulves ir svogūnus, aptepkite jas likusia prieskonių pasta. Kepkite atidengę 15 minučių, o tada temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar apie kelias valandas – kol mėsos termometras rodys 60 laipsnių temperatūrą.
Tada išimkite kepimo formą iš orkaitės, viską uždenkite folija ir palikite „pailsėti“ apie 10 minučių. Po to supjaustykite ir patiekite.
Lengvi sumuštiniai su kumpiu ir daržovėmis
Po vakarienės likus kepto kiaulienos kumpio likučių, galima pasigaminti pusryčiams ar lengviems pietums darbe puikiai tinkančius sumuštinius. Jiems paruošti reikės:
- 2 riekelių mėgstamos duonos;
- 10 plonai supjaustytų kepto kiaulienos kumpio griežinėlių;
- kelių mėgstamų salotų lapų;
- 1 vnt. pomidoro;
- saujos daigų;
- 1 v. š. graikiško jogurto;
- 1 a. š. garstyčių;
- 0,5 v. š. alyvuogių aliejaus;
- šlakelio citrinų sulčių;
- 1 a. š. medaus;
- aitriųjų paprikų (pagal skonį).
Gaminimas. Daigus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Mažame dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, alyvuogių aliejų, grūdėtas garstyčias ir medų. Atsargiai įmaišykite daigus, kad juos tolygiai padengtų padažas. Pomidorą supjaustykite riekelėmis, salotos lapus nuplaukite ir nusausinkite.
Vieną duonos pusę lengvai apkepkite su trupučiu alyvuogių aliejaus. Ant kitos pusės gausiai užtepkite graikiško jogurto ir pabarstykite aitriųjų paprikų. Ant jogurto uždėkite padažu pagardintų daigų.
Ant kitos duonos riekės dėkite truputį daigų ir salotų lapus, pomidorų riekeles. Sumuštinį tvirtai suvyniokite į kepimo popierių ir palikite kelioms minutėms, kad skoniai susijungtų. Perpjaukite dantytu peiliu perpus ir patiekite.
Tortilijų suktinukai su kiaulienos kumpiu
Vietoje sumuštinių, panaudojant kiaulienos kumpį, norintys gali susisukti ir tortilijų suktinukus, kuriuos – ypač lengva paruošti. Reikės:
- 2 vnt. tortilijų lakštų;
- 8 plonai supjaustytų kepto kiaulienos kumpio griežinėlių;
- 6 vnt. mėgstamų salotų lapų;
- 1 didelio pomidoro;
- 3 v. š. majonezo;
- 0,5 a. š. itališkų prieskonių mišinio;
- 0,75 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio.
Gaminimas. Tortilijų lakštus ištepkite majonezu, apibarstykite itališkais prieskoniais ir tolygiai išdėliokite salotų lapus. Ant salotų sudėliokite griežinėliais supjaustytus pomidorus, o ant jų – kumpio riekeles. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir tortiliją tvirtai suvyniokite. Perpjaukite per pusę ir patiekite. Skanaus!











































































































































































































































































































